Toitmisravi HAIGUSTE KORRAL PATSIENTIDELE JA NENDE LÄHEDASTELE

Toitmisravi eesmärk

Toitmisravi eesmärk on üles leida patsiendid, kellel on suur toitumisega seotud terviseprobleemide risk ning soovitada neile dieedimuudatusi, mis parandaksid nende tervist ja elukvaliteeti.

Näiteks USA elanikkonna 10 peamise surmapõhjuse hulka kuuluvad südame-veresoonkonna haigused, insult, diabeet, teatud vähkkasvajad jne, mille seos kindlate toidu ja alkoholi tarbimise harjumustega on uuringutega tõestatud.

Toitmisravist on abi nii rasvunud kui alatoitunud patsientidel. Ka rasvunud patsient võib olla alatoitunud, kui tema menüü on pikka aega olnud toitainete osas tasakaalustamata (nt valguvaene). Rasvumine tõstab osteoartriidi, uneapnoe, hüpertensiooni, insuldi ja kardiovaskulaarhaiguse riski. Paljud eakad kannatavad jällegi alatoitumuse käes, kuna neil on probleeme närimise- ja neelamisega või on neil probleeme isutusega.

Toitmisravi puudutab ka selliseid häireid nagu anoreksia ja buliimia. Toitmisravi on tähtsal kohal selliste haiguste ravis nagu tsüstiline fibroos, ärritunud soole sündroom, hüperlipideemia, laktoositalumatus, maohaavandid, seedetrakti imendumishäired.

Adekvaatne toitmine aitab vähendada haigestumist ja suremust paljude ägedate ning krooniliste haigusseisundite tagajärjel. See võimaldab kontrolli alla võtta ravikulud, aitab ennetada kalleid ravikuure ja vähendada kirurgilise sekkumise vajadust, mille tulemusena väheneb haiglas viibitud päevade arv.

Toitmisravi puudutab nii toitmist haiglas kui kodust enteraalset toitmist, samuti patsientide toitmist hooldusraviasutustes. Toitmisravi sisuks on üheaegselt patsiendile sobiva dieedi määramisega ka laboratoorsete analüüside teostamine ja antropomeetrilised mõõtmised, et hinnata tema toitumusseisundit võimalikult täpselt.