Toitmisravi HAIGUSTE KORRAL PATSIENTIDELE JA NENDE LÄHEDASTELE

Toit kui ravim

„Las toit olla ravimiks ja ravim olla toiduks,“ kirjutas Vana-Kreeka arst, kaasaegse arstiteaduse isa Hippokrates juba kaks ja pool tuhat aastat tagasi.

Vanad kreeklased teadsid, et söömis- ja liikumisharjumused seesmiselt ning kliima ja aastaajad välispidiselt mõjutavad kehasisest tasakaalu ehk homöostaasi. See filosoofia oli juba tollal haigete ravi ja põetamisega seotud põhimõtete aluseks.

XXI sajandil räägime me toitmisravist. Kas toiduga saab ravida haigusi?

Söömine on elu alus. Nii puudujäägid kui liialdused söömises võivad põhjustada ainevahetushäireid.

Nõrgeneb immuunkaitse, häirub rakkude paljunemine, aeglustub haavade paranemine. Elutähtsate toitainete puudusel väheneb lihasjõudlus ja langeb vaimne võimekus.

Korvamatu tähtsusega on toiduvalik lapseeas. Tegelikult on toitumisel määrav roll kogu meie elu jooksul. Vajalikus koguses ja omavahel sobivas tasakaalus toitainete ja vedeliku saamine mõjutab inimese kehalist ja vaimset seisundit tervena, veelgi enam aga haiguse ajal.

Sellelt veebilehelt saate nõuandeid, kuidas käituda, kui haigus on juba käes ja toidust peab saama ka ravim.