Toitmisravi HAIGUSTE KORRAL PATSIENTIDELE JA NENDE LÄHEDASTELE

Valgu tähtsusest ja vadakuvalgust kui ravitoidu tähtsast komponendist

Atleetvõimlejad ja sportlased, kelle eesmärgiks on suurendada oma keha lihasmassi ja vormida endale ilusad lihased, teavad, kui tõhusalt võib sellele eesmärgile kaasa aidata vadakuvalk. Paljud sportlaste toidulisandid põhinevad vadakuvalgu pulbril. Vadakuvalk aitab kaasa lihasmassi stabiliseerimisele ja suurendamisele, samuti aitab see võidelda lihaste kõhetumisega.

Valk on toitaine, mis on hädavajalik lihaste kasvuks ja säilitamiseks. Vadakuvalku leidub paljude sportlastele mõeldud pulbrite ja kokteilide koostises. Miks on see bioloogiline makromolekul oluline aga haigetele?

Mida kujutab endast vadakuvalk?

Et mõista vadakuvalgu häid omadusi, tuleks lähemalt vaadelda, mida ta sisaldab. Vadakuvalk moodustab umbes 20% lehmapiima valgulisest koostisest ja seda peetakse kõrge kvaliteediga valguks, kuna ta sisaldab rikkalikult spetsiifilisi hargnenud ahelaga aminohappeid. Valgu kvaliteet on oluline lihasmassi säilitamiseks ja taastamiseks. Kasvajahaigusega patsiendid kaotavad sageli erinevatel põhjustel lihasmassi, olgu selleks siis vähene liikumine või põletik.

Suureks plussiks on, et keha reageerib sellele valgule ülikiiresti. Vadakuvalk on kiiresti ja hõlpsasti omastatav ning imendub kiiresti. Kui seda tarbida vahetult pärast toidukorda, siis põhjustab see hargnenud ahelaga aminohapete hulga suurenemist veres, mille tulemusena sünteesitakse rohkem lihasvalku.

Peale selle on vadakuvalgu bioloogilistel koostisosadel immuunsust tõstvad omadused. On hästi teada, et kasvajaga kaasneb sageli keha üldine põletikureaktsioon, mida vadakuvalku sisaldavate toidulisandite ja D-vitamiini kombineerimine pärsib. See on teine hea põhjus, miks vadakuvalk võiks olla igapäevase toitumisstrateegia osa.

Miks on vadakuvalk meie oluline liitlane? Fitness-sportlased on heaks näiteks selle kohta, milliseks toeks lihaste säilitamisele ja taastamisele on see valk. Sama on haigusseisundite korral. Vadakuvalgu lisamine toidule aitab vähendada lihasmassi kadu (sarkopeeniat) ja toetada keha erinevate vähiravimeetodite (nt keemiaravi, kiiritusravi) ajal.