Toitmisravi HAIGUSTE KORRAL PATSIENTIDELE JA NENDE LÄHEDASTELE

Müüt: Alatoitumust ei esine kõrge arengutasemega riikides.

Fakt. Alatoitunud patsiendid moodustavad kõrgelt arenenud riikide tervishoiusüsteemides märkimisväärse osa.1,2

Uuringust, milles osales 1886 patsienti 13 Saksamaa haiglast, ilmnes, et Saksamaal on iga neljas haige alatoitunud. Alatoitumus oli seotud haiglas viibimise ajaga. Kõrgem iga, pahaloomuline haigus ja tõsine kaasnev haigus olid peamised alatoitumusele kaasa aitavad tegurid.

Kõige suurem hulk alatoitunuid oli kõrges vanuses haigete seas (52%), sellele järgnesid kasvajahaigusega patsiendid (38%) ja seedetrakti haigustega patsiendid (32%). Kasvajahaigusega patsientide alatoitumust kinnitas ka teine mahukas uuring Prantsusmaal (1903 patsienti), kus ligi 40% kasvajaga haigetest olid alatoitunud.2

Lisaks näitas ESPENi rahvusvaheline küsitlus 16 tuhande patsiendi hulgas, et vähem kui 50% patsientidest sööb ära kogu toidu, mis neile haiglas serveeritakse. Vähenenud tarbitava toidu kogus kujutab endast sõltumatut suremuse riskifaktorit haiglas.3

1. Pirlich M. et al. The German hospital malnutrition study. Clin Nutr. 2006; 25(4): 563-72.
2. Hébuterne X. et al. Prevalence of malnutrition and current use of nutrition support in patients with cancer. JPEN. 2014; 38(2):196-204.
3. Hiesmayr M. et al. Decreased food intake is a risk factor for mortality in hospitalised patients: the NutritionDay survey 2006. Clin Nutr. 2009; 28: 484–91.