Toitmisravi HAIGUSTE KORRAL PATSIENTIDELE JA NENDE LÄHEDASTELE

Maarja Lemberi nutikad retseptid

Maarja Lember on Põhja-Eesti regionaalhaigla dietoloog, toitmistiimi liige, kellel on suur kogemus erinevate krooniliste haigustega sh pahaloomuliste kasvajatega haigete toitmisnõustamisel. Ta on välja töötanud hulga retseptisoovitusi, mis on haiguse ajal nii maitsvad kui kasulikud.

Toome mõned neist siinkohal ära.

Kreemjas marjasmuuti

1 pudel maasikamaitselist Nutricomp® Drink Plus ravijooki, 100 g külmutatud marjasegu, 2 spl maitsestamata jogurtit (kõrgema rasvasisaldusega). Asetada kõik komponendid kannmikserisse või kasutada nuimikserit. Püreestada, kuni joogis ei ole enam tükke. Soovi korral kaunistada marjadega. Laktoositalumatuse korral võivad olla sobilikud fermenteeritud piimatooted nagu keefir, jogurt ja hapupiim või tuleks valida laktoosivaba jogurt.

Pähkli-banaanimahedik

1 pudel banaanimaitselist Nutricomp® Drink Plus ravijooki, 1-2 spl kreemjat pähklivõid (maapähklivõi, mandlivõi), ½-1 tl kaneeli ja ¼-½ tl kardemoni. Asetada kõik komponendid kannmikserisse või kasutada nuimikserit. Püreestada, kuni joogis ei ole enam tükke. Maitsestada vürtsidega vastavalt soovile. Paksema tekstuuriga joogi saamiseks võib lisada banaani. Kaneeli ja kardemoni asemel võib lisada piparkoogimaitseainet. Võib jätta vürtsid ka üldse lisamata.

Piparmündine šokolaadijook

1 pudel šokolaadimaitselist Nutricomp® Drink Plus Fibre ravijooki, 1 banaan, 1-2 tl kakaopulbrit, ¼ tl piparmündi lõhna- ja maitseainet (soovi korral). Asetada kõik komponendid kannmikserisse või kasutada nuimikserit. Püreestada, kuni joogis ei ole enam tükke. Soovi korral lisada rohkem kakaopulbrit, et saada mõrkjam tumeda šokolaadi maitse.

Vanillimaitseline jääkohv

1 pudel vanillimaitselist Nutricomp® Drink Plus Fibre ravijooki, ½ tassi kanget kohvi (70-100 ml). Asetada komponendid klaasi ja segada läbi. Võib serveerida jääga. Magusamat kohvi eelistades võib lisada näiteks mett või erinevaid maitsesiirupeid.